Hoppa till sidans innehåll

Poppe E

23 AUG 2018 13:54
  • Uppdaterad: 23 AUG 2018 14:02

Det här handlar om Poppe E, en i raden av många, många hästar från Erik och Gunilla Eriksson som vi fått äran att ha som arbetskamrater här hos oss på Ridskolan. 

 

Som femåring kom han till Uppsala från Tryde som ligger i Skåne. En gänglig hög fux med vaken blick som skolades in i vår verksamhet. Nya saker har alltid varit jobbiga för Poppe och den första tiden i stallet var han märkbart oroligt. Men när han lärt sig sina rutiner så trivdes han väldigt bra tillsammans med alla hästarna i sin flock. Men förändringar är något som han än i dag tydligt visar att han inte gillar. Det ska vara som vanligt. 

 

Jag minns speciellt en sak från tiden för hans utbildning och inskolning. Anna skulle rida en klubbtävling i hoppning. Hans första. De gjorde en storslagen entré på banan, Poppe lite i stil med en giraff med  både halsen och svansen rakt upp. Så plötsligt fick han syn på publiken och tvärnitade. Sen gick det inte att rubba honom ur fläcken. Han fick likt tjuren Ferdinand retirera från banan den gången. Men senare så förstod han vad hopptävlingar egentligen går ut på och tyckte det var väldigt roligt. 

 

Poppe råkade också en gång få en pinne instucken under ögat när han stoppade huvudet i en buske. Pinnen fick opereras ut och jag tror att vi fortfarande har den kvar i en liten påse på kontoret. Vid operationen skadades en ansiktsnerv och han fick en ansiktsförlamning som gjorde att ena ansiktshalvan hängde. Det höll i sig flera år innan nervändarna hittade varandra. Men Poppe lärde sig att stoppa in maten på den andra sidan och klarade sig fint. Även om han den perioden såg lite skojig ut.  Idag kan man inte se något alls av detta på honom. Det är otroligt vad kroppen klarar av. 

 

I våras hände något med Poppes ena framben. Han blev halt och vi fick kolla upp det med vår husveterinär. Poppe var tvungen att vila vilket inte är populärt alls. Att bara stå inne fanns inte på kartan, ensam i liten hage fanns inte på kartan. Men tillsammans med sin bästis Viking i liten hage fungerade. Då hältan inte blev bättre med traditionell. bahandling så remitterades vi vidare till Ultuna för vidare utredning. Under sommaren har Poppe varit på besök där för att hitta källan till det onda. Han har fått olika behandlingar och varit på återbesök. Då allt annat uteslutits och han fortfarande är halt så fick han i veckan göra en magnetröntgen på sin hov och nu vet vi vad som är fel. 

 

Svaret är att det har hänt ett stort trauma nere i hans hov, infästningarna till strålbenet och djupa böjsenan är svårt skadade plus att det finns förändringar på strålbenet, lösa fragment och bursit som är en svullnad i en ”glidkudde” som sitter i hoven. Han har också en del Artros som är inom det normala för en gammal häst men som ändå kan påverka olika för olika individer.  

 

Det var väldigt skönt att få svar på varför behandlingarna inte har fungerat. Man vill ju inget hellre än att hästarna ska bli bra och slippa hälta eller annat ont. 

 

För Poppes del innebär det här tyvärr att det inte finns några utsikter att bli bra och han kommer att tas bort. Han finns kvar i stallet till på tisdag. 

 

Det blir ett hål efter denna roliga, personliga häst som har så många egna trogna fans bland eleverna. Badkaren kommer bli lite renare när inte Poppe ska i och bada varje dag och vi kommer sakna att skura dem. 

 

 

 

 

 

Skribent: Ulrika Pernler
Epost: Adressen Gömd

 

puff_samverkan_rfsisuuppland_250_250.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här hemsidan funkar bäst via Chrome och firefox. 

Postadress:
Uppsala PK - Ridsport
Vaksala-Lunda:33
75594 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018317103
E-post: upk@uppsalaponnyklub...