Hoppa till sidans innehåll


Ridskolan / Klubben
Klubben bildades 1971 och var fram till 1987 knuten till en privat ridskola. 1987 stod den nya anläggningen vid Lunda klar och sedan dess drivs ridskolan i klubbens regi och anläggningen samt hästarna ägs av klubben. Ridskolan drivs som en ideell förening med fast anställd personal samt en styrelse.

Du kan läsa mer om Uppsala Ponnyklubb under rubriken klubben
Du kan läsa mer om ridskolan och klubben under rubriken Historik

Personal
Alla är utbildade genom Svenska Ridsportförbundet och genomgår kontinuerlig fortbildning. Ridinstruktörerna är mellan 18 och 60 år och har lång erfarenhet av ridskoleverksamhet. Teoriundevisningen hålls i första hand av vår utbildade ungdomsledare i åldern 14 till 18 år.
Du kan läsa mer om oss under rubriken Instruktörer.

Kontakt
Det är lättast att nå oss via vår mejladress This is a mailto link
Mejl läses och besvaras i första hand på vardagar, kontorstid.
Telefonnummer är 018 317103, och besvaras vardagar, kontorstid när vi sitter på kontoret, men enklast är att ni mejlar så återkommer vi till er.

Igenridning
Avbokning och igenridning sker via vårt adminstrativa system Hippocrates. Som medlem hos oss får du ett eget konto där.
Du kan läsa mer under rubriken
Avbokning/Igenridning 

Grupper/ nivåer 
Vi har i dagens läge drygt 600 elever per vecka uppdelat på 65 grupper och 10 nivåer utifrån ålder och kunskap. Detta gör att vi kan hålla en jämn nivå på grupperna vilket skapar god kvalitét. På ponnygrupperna är maxantalet 10 stycken elever och på storhästgrupperna 9 stycken. 
Allt eftersom man lär sig mer klättrar man också uppåt i nivåerna. Man flyttar dock inte upp varje termin utan man kan gå kvar på samma nivå flera terminer, dock lär man sig självklart hela tiden nya saker. 

Du kan läsa mer under rubriken Gruppindelning

Hästar och ponnyer
Vi har ca 40 stycken hästar och ponnyer som samtliga ägs av ridskolan. Alla är speciellt utvalda för att passa som lektionshästar. Alla hästar vidareutbildas kontinuerligt av våra instruktörer och träningselever för att hålla en hög kvalitet och utbildningsnivå. 

Våra hästar och ponnyer är ute i distriktet och tävlar. Vi vågar säga att våra hästar är snälla och välutbildade. Bilder och beskrivning av våra hästar hittar du under rubriken Hästarna.

Ridning och Teori
Man anmäler sig terminsvis. Höstterminen är 19 lektioner och vårterminen är 23 lektioner.

En lektion är 60 minuter varav 45 minuter är ridning. Det är exempelvis upprop 15.30. Därefter gör man i ordning hästarna för att sedan rida 15.45 till 16.30. Ridningen kan bli litet kortare de första terminerna då det tar längre tid för eleverna att göra iordning hästarna i stallet. 
Vi tycker dock det är viktigt att man redan från början försöker skaffa sig en bra kontakt med hästarna och lär sig att hantera och sköta dem även i stallet. Detta gör att man blir säkrare när man rider. Man rider samma häst tre gånger i rad i den mån detta är genomförbart. Vissa byten kan bli nödvändiga beroende på skador och liknande på hästarna. Av dessa tre gånger är två gånger dressyr och en gång hoppning.

För att kunna anmäla sig och delta i UPKs ordinarie lektionsundervisning måste man som elev kunna tillgodogöra sig undervisning och instruktioner på svenska. Om man vill ha undervisning på engelska kan man boka in sig för privatlektioner vid enstaka tillfällen.

Vi har ett skötarsystem på hästarna vilket gör att vi även har ledare som hjälper till på lektion de två första terminerna. Vi ser ändå gärna att föräldrarna hjälper till om det behövs. Särskilt på de tidiga grupperna då våra skötare inte alltid hinner komma så tidigt från skolan. 
Teorin ligger utanför den ordinarie undervisningen och hålls under terminen och skolloven. Håll utkik efter anslag i stallet. Teoriundervisningen är gratis. 
Vi har ridning varje vecka under terminerna oavsett om det är lov eller helgdagar. 

Klädsel
Man behöver inte köpa riktiga kläder från början. Det som vi kräver att man har är: 
* Stövlar med klack, eller kängor med klack. 
* Stövlar rekommenderas då detta är en säkerhetsfråga. 
* Mjuka byxor, utan skarpa sömmar (förhindrar skavsår). 
* Tröja, jacka utan luva (säkerhetsskäl) 
* Tröja med lång ärm, ev T-shirt. Linne får INTE bäras under ridning
* Långt hår skall sättas upp, dock utan spännen under hjälmen (säkerhetsskäl)
* Ridhjälm är obligatorisk och den måste man hålla med själv. 


OBS! Vi ser också gärna att barnen har hjälmen på sig i stallet vid all kontakt och skötsel av hästarna.
Vi rekommenderar användning av säkerhetsväst.

I Stallet 
Stallet är stort och rymmer 53 hästar. I den bortre delen står 14 privathästar och den delen är avstängd för elever, föräldrar etc. Detta är av säkerhetsskäl och vi ber er respektera avstängningen.
På kvällar och helger har vi ett system där det finns en stallvärdinna tillgänglig i stallet under "rusningstid". En stallvärdinnas uppgift är att svara på frågor, hålla ordning och finnas till hands vid lektionsbyte. Ni känner igen stallvärdinnan på att de har en väst på sig där det är broderat"stallvärdinna UPK". 

Vid all skötsel av hästarna skall dessa var uppbundna med grimskaft och säkerhetsknut, Detta lärs ut vid första lektionen.

Barnvagnar får inte finnas i stallet, på läktaren eller lämnad utanför stallet. Lämplig placering av barnvagen är i anslutning till handikapprampen vid stora entrén. 

Hundar får inte vistas inne i någon del av anläggningen. Utomhus skall ev hundar hållas kopplade under uppsikt. 


Mobiltelefoner skall vara avstängda då du vistas på läktaren.

Ridhuset och utebanorna
Ridhuset är 22x70 meter och kvällstid när det är lektioner delas manegen i två halvor. Utomhus finns en hoppbana om 50x90 meter, en dressyrbana om 28x80 meter, en dressyrbana om 30x60 meter och en liten ridbana om 20x50 meter. 
I skogen runt anläggningen finns uppgrusade ridvägar i ett nät om tre kilometer. 
I anläggningen finns också cafeteria, WC, kök, omklädningsrum, dusch, tvättstuga mm.

Brandskydd
I anläggningen finns utrymningsplaner uppsatta. I händelse av brand är det bra om man har läst igenom Information om brand och utrymning.
Ett brandlarm finns också vilket låter med en gäll ringande signal vid eventuell brand.
Vid brandlarm utrymmer vi anläggningen. Samtliga elever ska lugnt och snabbt bege sig till den stora parkeringen. 

Personal och eventuellt vuxna elever hjälps åt att stänga alla dörrar och kontrollera att anläggningen är tom. 

Om det är möjligt räddar vi hästarna genom att släppa ut dem i den stora vallhagen. Alla hästar släpps i en och samma hage. Inga minderåriga elever får hjälpa till!

Vår uppsamlingsplats är på den stora parkeringen. Eftersom belysningen där är kopplad till den vid väg 288 kommer vi att ha ljus även om strömmen i anläggningen försvinner.

Cafeteria/ Fikarum
Vårt fikarum hittar du vid den stora entrén där toaletter och sekretariat finns. I fikarummet finns tillgång att köpa kaffe, te och varm choklad. Där finns också en automat med smörgåsar, kylda drickor, godis och fikabröd.
I anslutning till ridhuset en våning upp ligger vår cafeteria. Därifrån har du utsikt över manegen och en av våra utebanor. Cafeterian håller öppet vid tävlingar och andra större arrangemang. Den drivs då av idéella krafter och vem som helst av våra medlemmar är välkommen att hjälpa oss. Hör av dig till kontoret för mer info! upk@uppsalaponnyklubb.se

Tävlingar 
Klubben anordnar ett tiotal tävlingar per år på lokal och regional nivå. Dessutom anordnas sex till åtta klubbtävlingar om året. Vi hyr också ut ridhuset så att andra klubbar kan arrangera sina tävlingar hos oss. Vi har ett hundratal licensierade ryttare som tävlar för klubben både på ponny och häst samt  många ekipage som tävlar på ridskolans hästar och ponnyer. 
Vi deltar med mellan tio och fjorton lag om året i de olika divisionerna.
Du kan läsa mer om detta under rubriken  Träning/tävling.

Uppstallning
Vi erbjuder stallplatser för privatuppstallning. På anläggningen finns bekvämligheter som omklädningsrum, dusch, fikarum, tvättstuga, spolspilta, konvalecenthagar och mycket annat. Vi hyr ut 12 boxar om 3x3 meter. 
Vill du veta mer kontaktar du oss via This is a mailto link

Vi tror att det var allt, ring gärna om du har några frågor! 
Telefon 018- 31 71 03, 31 73 67, E-post This is a mailto link
Bankgiro 798- 7365

Om du klickar på den blåa texten hittar du mera info om dessa. 

 

Uppdaterad: 04 APR 2018 18:14 Skribent: Ulrika Pernler
E-post: This is a mailto link

 

puff_samverkan_rfsisuuppland_250_250.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ladda ned.png

 

Den här hemsidan funkar bäst via Chrome och firefox. 

Postadress:
Uppsala PK - Ridsport
Vaksala-Lunda:33
75594 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018317103
E-post: upk@uppsalaponnyklub...